Zalewajka świętokrzyska

0 (0 ocen)

Zalewajka świętokrzyska

Składniki:

  • 1/2 litra zakwasu na żur *
    8 – 10 sztuk ziemniaków
    250 g wiejskiej kiełbasy
    150 g boczku
    6 g suszonych grzybów
    1 duża marchewka
    1 korzeń pietruszki
    1/2 selera
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    3-4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    50 ml słodkiej śmietany
    szczypta cukru
    majeranek
    pieprz czarny
    sól

Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
    * najlepiej użyć domowego zakwasu na żur

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy