Zalewajka

5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przynosi wspomnienia z dzieciństwa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 litrów wody
    10 ziemniaków
    1 duża cebula
    2 kiełbaski śląskie lub biwakowe
    1/2 butelki barszczu białego
    4 łyżki mąki
    olej
    4 łyżki majeranku
    kilka ziaren pieprzu
    sól i pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy w garnku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wrzącej wody. Doprawiamy 1 łyżką soli. Dodajemy majeranek oraz pieprz w ziarnkach.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Cebulę obieramy, Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż cebula będzie na pół twarda i całość dodajemy do zupy.
  • 3. Barszcz wstrząsamy gdy jest w butelce i połowę opakowania dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeżeli ktoś woli aby zalewajka miała bardziej kwaśny smak może dodać większą ilość barszczu.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i podsmażamy mąkę. Zalewamy ją sporą ilością zupy i hartujemy. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować