Tradycyjna zalewajka

4.47 (180 ocen)

Kuchnia tradycyjna to co bardzo lubię.

Składniki:

  • żurek w butelce
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 kg ziemniaków
    mała cebulka
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    mąka
    2ugotowane jaja
    1/2 laski zwykłej kiełbasy
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Tradycyjna zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kosteczkę i zalewam 1l wody.Do ziemniaków dodaję ziele angielskie i liścia laurowego. Gotuję aż ziemniaki będą miekkie około 30minut. Następnie wlewam żurek, tyle żeby był nie za bardzoo kwaskowy. Do smaku doprawiam pieprzem i solą.
  • 2. Cebulę i kiełbase kroję w małą kosteczkę- podsmażam na maśle. Dodaję do gotującej się zupy, mieszam i chwilę jeszcze gotuję. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę wraz z mąką– wymieszać.
    Dodać jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Masło Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować