Zakwas na żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wystarczy kilka minut aby przygotować pyszny zakwas za żur. Polecam

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki żytniej razowej
    3 szkl letniej, przegotowanej wody
    3 ząbki czosnku
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Przetwory Zakwas

Zakwas na żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Dodać przyprawy, obrany lekko zmiażdżony nozem czosnek. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
    Całość zamieszać.
    Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4- 5 dni np. Codziennie przez te dni należy zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
    Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub przechowtwac w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować