Zakwas na żurek

4.5 (142 ocen)

  • 15 min

Nie ma to jak żurek na domowym zakwasie

  • 15 min

Składniki:

  • 1 l przegotowanej letniej wody, 5 lyżek maki żytniej, 4 ząbki czosnku, 3 - 4 liscie laurowe, 4 - 6 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z mąka wymieszałam za pomocą trzepaczki. Dodałam ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony czosnek. Pojemnik nakryłam gazą i odstawiłam na ok 5-6 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie zakwas mieszam. Zakwas do wywaru na zurek wlewam przez sitko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować