Zakwas na żurek

0 (0 ocen)

Żurek kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Jednak by żurek był pyszny i bez zbędnych konserwantów trzeba zrobić swój zakwas. To na prawdę jest bardzo proste i minimalny wkład pracy. Jedyne co, to musimy zrobić zakwas 3-4 dni wcześniej.

Składniki:


  • 1litr zimnej przegotowanej wody
    6 łyżek mąki żytniej typ 2000
    5-6 ząbków czosnku
    4 kulki ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    1 kromka chleba razowego (czerstwa)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek.
    Zakręcić i przechowywać w lodówce.
    Do mieszania używamy drewnianej łyżki.

Porady

Chleb razowy powinien być pieczony na zakwasie nie na polepszaczach. zakwas na żur, Wielkanoc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy