Zakwas na żurek

4.5 (192 ocen)

  • 10 godz.

Pyszny pachnacy,domowy zakwas na zurek.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Szklanka maki zytniej typ2000,1litr cieplej wody,2duze zabki czosnku,2liscie laurowe,4ziela angielskie,szczypta soli,pietka chleba na naturalnym zakwasie
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wode gotujemy. Do czystego sloika dajemy make zalewamy ciepla nie goraca !woda. Dokladnie mieszamy drewniana lyzka,dodajemy zmiazdzony czosnek,ziele,liscie i sol mieszamy jeszcze raz na sam koniec dajemy pietke,sloik zatykamy gaza. Odstawiamy na5,6 dni w cieple miejsce codziennie raz mieszamy drewniana lyzka. Smacznego :)

Porady

Jezeli nie mamy chleba na naturalnym zakwasie to nie dajemy w ogole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować