Zakwas na żurek

0 (0 ocen)

Świąteczny żurek na własnoręcznie robionym zakwasie nie ma sobie równych.

Składniki:

  • 1 litr cieplej przegotowanej wody
    4 łyżki mąki żytniej
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka zakwasu żytniego

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika o pojemności 1.5 l wsypać mąkę. Dodać zakwas i wodę, dobrze rozmieszać. Czosnek przeciąć na pół i razem z zielem i liściem laurowym dodać do słoika.
  • 2. Przykryć lnianą lub bawełnianą serwetką i zostawić słoik w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po ukiszeniu zlać do czystego słoika i wstawić do lodówki.

Porady

Zamiast zakwasu żytniego do słoika można dodać skórkę chleba pieczonego na zakwasie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy