Zakwas na żurek

  • wyświetlono: 519 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Recepturę otrzymałam od mamy, która robi najlepszy żurek na świecie:) Nawet mój nie jest do końca tak dobry jak jej, ale myślę że to kwestia doświadczenia i lat praktyki.

_DSC1395

Składniki

9 garści mąki owsianej
1 łyżka mąki pszennej
skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
letnia woda- tak by przykryło całą mąkę

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na żurek

  • 1. Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć "kożuch". Zakwas przelewamy najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych.
    Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaWielkanocżurekświętaśniadaniezakwasmąka owsianaZakwas na żurekżurek wielkanocny
 

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: aicha1988

Żurek na domowym zakwasie

Jeśli nigdy nie robiliście żurku...

domowy zakwas na żurek

Dodane przez: zuzkaz2

zakwas na żurek

żurek ugotowany na własnoręcznie...

Domowy żurek na zakwasie

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna staropolska zupa. Podawana...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: Martyna1991

Domowy zakwas na żurek

Przygotowany w domu zakwas sprawia...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Ola1984

Zakwas na żurek

Na Wielkanocnym stole nie powinno...

Zakwas na żurek

Dodane przez: alaaa

Zakwas na żurek

Żurek kojarzy nam się przede wszystkim...