Zakwas na żur

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowej roboty zakwas na żurek

agnieszkadz

Składniki

1/2 l ciepłej przegotowanej wody
100 g mąki żytniej typ 2000
3 ząbki obranego czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na żur

  • 1. W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać pokrojony na cząstki czosnek.
    Następnie przykryć słoik serwetką papierową i obwiązać.
    Odstawić w ciepłe miejsce, codziennie raz przemieszać.
    Zakwas będzie gotowy po około 5 dniach.
    Można wstawić do lodówki i trzymać 3 tygodnie.

Porady

Można dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Do gotowania żurku dodać cały zakwas wraz z mąką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Żur na kiełbasie

Dodane przez: Futka

Żur na kiełbasie

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat...

Żur na kiszonych rydzach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Żur na kiszonych rydzach

Zupa pyszna rozgrzewająca i sycąca...

Śląski żurek na zakwasie

Dodane przez: jolantagłówka

Śląski żurek na zakwasie

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny,...

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Żurek na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest...

Żur na kapustnicy

Dodane przez: buciol78

Żur na kapustnicy

Przepisów na żur jest wiele jednak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE