Zakwas na żur

  • wyświetlono: 396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowej roboty zakwas na żurek

agnieszkadz

Składniki

1/2 l ciepłej przegotowanej wody
100 g mąki żytniej typ 2000
3 ząbki obranego czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na żur

  • 1. W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać pokrojony na cząstki czosnek.
    Następnie przykryć słoik serwetką papierową i obwiązać.
    Odstawić w ciepłe miejsce, codziennie raz przemieszać.
    Zakwas będzie gotowy po około 5 dniach.
    Można wstawić do lodówki i trzymać 3 tygodnie.

Porady

Można dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Do gotowania żurku dodać cały zakwas wraz z mąką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Local Foodie

Zakwas na żurek

Taki domowej roboty zakwas jest...

Zakwas na barszcz biały

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami,...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Skotka

Zakwas na żurek

Świąteczny żurek na własnoręcznie...

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijny barszcz czerwonyna zakwasie...

Domowy żurek na zakwasie

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna staropolska zupa. Podawana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE