Zakwas na żur

  • wyświetlono: 241 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny na żurek wielkanocny.

  • 4 porcje
  • 15min

Składniki

500 ml przegotowanej wody
6 łyżek mąki żytniej
6 ząbków czosnku
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na żur

  • 1. Wodę wlać do dużego słoja, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć obrany i rozduszony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. całość dobrze wymieszać i przykryć gazą. Nie zakręcam słoika nakrętką, ponieważ zakwas musi mieć dostęp do powietrza. Słoik należy odstawić w zaciemnione miejsce i codziennie przemieszać go drewnianą łyżką. Jest gotowy po ok. 7 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocżurzakwas

Komentarze

Podobne przepisy

Żur na kiełbasie

Dodane przez: Futka

Żur na kiełbasie

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat...

Śląski żurek na zakwasie

Dodane przez: jolantagłówka

Śląski żurek na zakwasie

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny,...

Żur na kiszonych rydzach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Żur na kiszonych rydzach

Zupa pyszna rozgrzewająca i sycąca...

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Żurek na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest...

Zakwas buraczany.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zakwas na Barszcz Czerwony

Nie zawiera konserwantów,jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE