Zakwas na barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wszystko zalewamy zimną, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Każdego dnia zakwas należy przemieszać. Po około 4 dniach zakwas powinien być gotowy. Wszystko oczywiście zależy od temperatury otoczenia. Z każdym dniem zakwas będzie mocniejszy i kwaśniejszy. Z tak przygotowanego zakwasu wyjmujemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki. Zakwas możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Na blogu jest również zakwas na barszcz z wysiewek.
Na zdjęciu widoczny trzydniowy zakwas
Komentarze