Zakwas na barszcz biały

4.5 (146 ocen)

Wielkanocny barszcz biały jest u mnie gotowany według starej tradycji na zakwasie własnej roboty,bez sztucznych dodatków.

Składniki:

  • 10 łyżek wysiewek żytnich
    1,5 litra przegotowanej letniej wody
    4 ząbki czosnku
    2-3 piętki chleba razowego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas Zakwas na żurek

Zakwas na barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika lub najlepiej glinianego gara wsypujemy wysiewki.Dodajemy pokrojone ząbki czosnku,zalewamy letnią wodą i mieszamy.Na wierzch wkładamy chleb razowy.Przykrywamy lniana ściereczką lub talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce.Po 5-6 dniach mamy gotowy barszcz.Odcedzamy go na sicie i przelewamy do butelki lub słoika.Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować