Zakwas do żurku

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

Zakwas na 4l zupy

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej wody, ostudzić
    10 stołowych łyżek mąki żytniej (najlepiej grubo zmielonej)
    4 ząbki czosnku w łupince, rozgnieść szeroką częścią noża
    2-3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 kromka żytniego chleba

Zakwas do żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklanym słoiku lub w glinianym naczyniu, wymieszać wszystkie składniki dla zakwasu.Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu w kuchni. Zostawić 3-5 dni fermentować się, ale mieszać codziennie. Powinno dać się wyczuć kwaśny zapach podobny do tego po otwarciu słoika z kiszonymi ogórkami. Zakwas jest gotowy.
    Przecedzić zakwas na żurek przez gęste sito do czystej butelki. Wszystko, co pozostało w sicie wyrzucić. Zamknąć butelkę korkiem. Na zakwasie od razu można przygotować żurek lub wstawić do lodówki. Przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy