Zakwas buraczany

  • wyświetlono: 227 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babci przepis

jolanta50
  • 30min

Składniki

2 litry wody
1,5 kg buraków
duża marchewka
pietruszka
5-6 ząbków czosnku
szczypta soli i cukru
kromka chleba razowego

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas buraczany

  • 1. Buraki obierz, pokrój na plasterki. Pietruszkę i marchewkę obierz , umyj, pokrój w plastry. Czosnek obierz pokrój w plastry. Warzywa ułóż warstwami w wyparzonym słoiku a na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.
    Wodę zagotuj, ostudź. Wsyp po łyżeczce soli i cukru, wymieszaj. Zalej warzywa. Słoik zakręć i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Zakwas przelej do szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest...

Żurek na domowym zakwasie

Dodane przez: Jaga85

Żurek na domowym zakwasie

Żur na domowym zakwasie smakuje...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Kloruś

Zakwas na barszcz

Nic nie smakuje tak na wigilijnym...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: Martyna1991

Domowy zakwas na żurek

Przygotowany w domu zakwas sprawia...

Zalewajka

Dodane przez: edytaha

Zalewajka na domowym zakwasie

Smaczna, sycąca zupa, do której...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Domowy zakwas na żurek

Chyba nikogo nie muszę przekonywać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE