Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Barszcz na takim zakwasie wyjdzie na pewno pyszny

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg buraków
    3 l ciepłej wody
    1-2 kromki żytniego chleba
    liść laurowy
    ząbek czosnku

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obierz i pokrój w plasterki ,zalej wodą. Dodaj liść laurowy i czosnek. Na wierzchu połóż kromkę chleba.
    Garnek przykryj gazą/ściereczką i odstaw na 4 dni w ciepłe miejsce.
    Jeśli na wierzchu pojawi się piana należy ją zebrać łyżką.
    Po 4 dniach zakwas przelej do buteleczek lub słoików

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy