Zakręcony chlebek

  • wyświetlono: 498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Upieczony przeze mnie chleb jest bardzo dobry i ślicznie prezentuje sie na stole.

martru
  • 75min

Składniki

Składniki na jeden bochenek (forma: keksówka):
24 g. drożdży
1 łyżka cukru
300g maślanki lub mleka
500g. mąki
25g. oleju
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcony chlebek

  • 1. Drożdże, cukier,mleko i łyżkę mąki rozmieszać dokładnie i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki, olej dać do miski,dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski.
  • 3. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao i znów dokładnie wyrobić.
  • 4. Obie części ciasta (w osobnych miskach) odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ZAKRĘCONY CHLEBEK5. Wyrośnięte części osobno rozwałkować.Na jasną część położyć ciemną i razem zwinąć w rulon.Przełożyć do keksówki (najlepiej gdy łączenie ciasta będzie na dole).Odstawić do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut.

Porady

mleko powinno być ciepłe a pozostałe składniki pokojową temperaturę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Chlebek watykański

Dodane przez: paolineczka

Chlebek Watykański

Tradycyjne ciasto, którego zaczyn...

Chlebek wiejski

Dodane przez: Świeca Urszula

Chlebek wiejski

Chlebek bez zakwasu. Mojej rodzinie...

"Małpi chlebek"

Dodane przez: Armi As

"Małpi chlebek"

Uwielbiam zapach domowego pieczywa,...

Zakręcona drożdżówka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Zakręcona drożdżówka

Zakręcona drożdżówka to doskonały...

Paprykowy chlebek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Paprykowy chlebek

Pyszny lekko pikantny chlebek,który...

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Dodane przez: Iwona75

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Ten chlebek robiłam po raz pierwszy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE