ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY

  • wyświetlono: 101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

DOMOWY CHLEB NAFASZEROWANY PIECZARKAMI

16114739_829220837220082_9133575210535347110_n
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
1 op. drożdży
150 ml letniej wody
150 ml letniego mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 słoik sosu pieczarkowego (można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz.
40 g parmezanu
1 żółtko
1 łyżeczka oregano

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY

  • 1. Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę. Zmiksować aż składniki połączą się a ciasto będzie kleiste. Na blat wysypać odrobinę mąki. Ugniatać ciasto aż będzie gładkie i giętkie. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny.

    Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny.

    Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkichlebpieczywo
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-048bet1

Dodane przez: Sabinakuchcik

Chleb

Pięknie pachnie i zachwyci każdych...

.

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki ,,zakręcone makówki,,

Puszyste drożdżówki z nadzieniem...

image-07vd59x

Dodane przez: Justyna Wiszowata

Chleb

Chleb jest zdrowy, smaczny i sycący.

Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki

Domowe, pozbawione konserwantów...

słodkie bułki

Dodane przez: polcia

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Pulchne i słodkie z rodzynkami.

Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii

Prawdziwy, pozbawiony konserwantów...