Zakręcone z dipem czekoladowym

0 (0 ocen)

Świetne na imprezę

Składniki:

  • NA CIASTO:

    1/2 kg mąki pszennej
    250g masła
    250g śmietany 18%
    sól
    brązowy cukier

    NA DIP:

    3 szklanki mleka
    140g cukru
    1/2 kost. masła
    16g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki Dip

Zakręcone z dipem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniecione 1. CIASTO:

    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1godz.
  • Gotowe do pieczenia 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1mm i wycinamy paski, które nawijamy na foremki do rurek posmarowane masłem. Zaczynamy od węższej strony nawijając do grubszej. Wierzch posypać odrobiną brązowego cukru i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • upieczone 3. Tak przygotowane rurki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st. i pieczemy ok. 15 min. Zdejmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.
  • mleko+cukry+masło 4. KREM:

    2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dokładamy całe masło.
    Pozostałą 1 szklankę mleka miksujemy z jajkami i obiema mąkami. Wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

* Jak ktoś nie posiada foremek do rurek może nadać ciastu inną formę. * Krem można zrobić waniliowy- nie dodawać tylko kakao. * Zamiast rozpuszczać masło w mleku można ubić masło mikserem i powoli dodawać powstały krem miksując i nabić w rurki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować