Zakręcone pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -350 g mąki pszennej
    -20 g drożdży
    -szczypta cukru
    -około 150 ml ciepłej wody
    -szczypta soli
    -2 łyżki oliwy
    Nadzienie:
    -plasterki wędliny (u mnie salami i szynka)
    -100 g żółtego sera
    -250 g pieczarek
    -ketchup
    -bazylia i oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Pizzerinki

Zakręcone pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru oraz ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie dodajemy szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie:
    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oliwy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkujemy na prostokąt. Smarujemy delikatnie ketchupem, posypujemy ziołami. Układamy plasterki wędliny, podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Zwijamy w roladę, kroimy w plasterki.
    Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
    Podajemy z ketchupem.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować