Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru wymieszana z dwoma łyżkami cynamonu
1/2 kostki masła lub margaryny (rozpuszczonej)
Zakręcone drożdżówki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
2.Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na podłużny owal ( ok 20x10 cm ),
3.posmarować stopionym masłem lub margaryną
4.posypać cukrem zmieszanym z cynamonem
5.i ponacinać na skos w odstępach około 1 cm.
6.Zwinąć wzdłuż dłuższego boku,
7.a następnie w ślimaka.
8.Bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut. Można posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C. Piec 15 - 25 min. do zrumienienia bułeczek.
Komentarze