Zakręcone drożdżówki z cynamonem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki cukru wymieszana z dwoma łyżkami cynamonu
    1/2 kostki masła lub margaryny (rozpuszczonej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone drożdżówki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
  • * 2. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na podłużny owal ( ok 20x10 cm ),
  • * 3. posmarować stopionym masłem lub margaryną
  • * 4. posypać cukrem zmieszanym z cynamonem
  • * 5. i ponacinać na skos w odstępach około 1 cm.
  • * 6. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku,
  • * 7. a następnie w ślimaka.
  • * 8. Bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut. Można posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C. Piec 15 - 25 min. do zrumienienia bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować