Zakręcone drożdżówki "Ślimaczki" na mące orkiszowej z kremem czekoladowym i bananem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja dzisiejsza propozycja to pyszne, zakręcone domowe bułeczki drożdżowe przygotowane na mące orkiszowej z kremem czekoladowym. Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Takie drożdżówki robię często córeczkom do szkoły. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (około 20 drożdżówek)
    Ciasto:
    • ok. 450 mąki orkiszowej (u mnie typ 680) + do podsypania
    • 25 g świeżych drożdży (mogą być tez suche ok. 7-8 g)
    • ok. 250 ml mleka (lekko podgrzane),
    • 60 g masła ( rozpuszczone i przestudzone)
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 3 łyżki cukru,
    Dodatkowo:
    • 2-3 banany w zależności od wielkości,
    • dobrej jakości krem czekoladowy (najlepiej domowy),
    • cukier puder ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol),
    • pozostałe białko,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Zakręcone drożdżówki "ślimaczki" na mące orkiszowej z kremem czekoladowym i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10-15 min, aby zwiększył swoją objętość. Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy resztę składników oraz przygotowany rozczyn, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy niewielką ilość mąki.
    Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 60 cm).
    Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy krem czekoladowy, zostawiając tylko wolne brzegi.
    Na kremie układamy banany. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm.
    Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne około 30 min, aby ciasto urosło. Możemy jeszcze posmarować resztką białka. Kratkę kładziemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy. Drożdżówki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować