Ostatnio króluje u mnie w domu dynia. Uwielbiam zwłaszcza pieczoną i często przygotowuję z niej różne dania i desery. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ciasto drożdżowe w słonecznym kolorze. Taka drożdżówka jest idealna na śniadanie z masełkiem, dżemem czy twarożkiem, ale nie tylko. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale następnego dnia będzie również bardzo dobra.
5 (1 ocen)
Porady
Ilość mąki w przepisie na ciasto z dynią jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie zbyt rzadkie to musimy ilość mąki odpowiednio zwiększyć aby ciasto było jednolite. Ilość cukru też jest orientacyjna i zależy od tego jak słodkie drożdżówki lubimy i jak słodkie mamy puree dyniowe. Do ciasta możemy również użyć innej mąki w zależności od upodobań.
Komentarze