Zakręcone ciasto drożdżowe orkiszowo-dyniowe z nuta pomarańczy

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostatnio króluje u mnie w domu dynia. Uwielbiam zwłaszcza pieczoną i często przygotowuję z niej różne dania i desery. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ciasto drożdżowe w słonecznym kolorze. Taka drożdżówka jest idealna na śniadanie z masełkiem, dżemem czy twarożkiem, ale nie tylko. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale następnego dnia będzie również bardzo dobra.

b
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

• ok. 250 g mąki orkiszowej + do podsypania ( u mnie tortowa orkiszowa 405),
• ok. 70 ml lekko ciepłego mleka,
• 25 g drożdży,
• 50-70 g cukru,
• 1 jajko,
• 1 żółtko,
• 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
• ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
• szczypta soli,
• łyżka naturalnego aromatu pomarańczowego,
• ok. 100g dyniowego puree,
• oraz białko do posmarowania,

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcone ciasto drożdżowe orkiszowo-dyniowe z nuta pomarańczy

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito.
    Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, masło, jajko, żółtko, cukier , aromat oraz przygotowany rozczyn i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto dzielimy na dwie części, jedna mniejsza (ok 1/3 ciasta) druga większa (ok. 2/3). Do mniejszej dodajemy dyniowe puree i przyprawę do piernika (jeżeli część dyniowa jest bardziej klejąca, dodajemy mąki). Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasta umieszczamy w dwóch oddzielnych miskach, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min.
    Obie części wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na mniej więcej jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto kładziemy na białym (lub na odwrót) i razem zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Ciasto wkładamy do keksówki ( moja 30cm x 11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobina masła.
    Ciasto smarujemy delikatnie białkiem i odstawiamy jeszcze na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 180°C . Ciasto pieczemy ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Ciasto wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Ilość mąki w przepisie na ciasto z dynią jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie zbyt rzadkie to musimy ilość mąki odpowiednio zwiększyć aby ciasto było jednolite.
Ilość cukru też jest orientacyjna i zależy od tego jak słodkie drożdżówki lubimy i jak słodkie mamy puree dyniowe.
Do ciasta możemy również użyć innej mąki w zależności od upodobań.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowena każda okazjęna śniadaniemąka orkiszowazdrowe słodkościciasto z dyniąna kolacjepuree z dynii

Komentarze

Podobne przepisy

Piernikowo dyniowy przekładaniec z nutą pomarańczy

Dodane przez: anita176

Ciasto piernikowo-dyniowe z nutką pomarańczy

doskonała alternatywa dla dyni

Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek

Dodane przez: anemon

Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek

Okazuje się, że można upiec ciasto...

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, powidłami śliwkowymi i orzechową kruszonką

Dodane przez: martynaprzewlocka

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową...

Wieniec drożdżowy bardzo fajnie...

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

Ciasto orkiszowe z porzeczkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto orkiszowe z porzeczkami

Pyszne i błyskawiczne ciasto orkiszowe....

Dyniowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: dorota w

Dyniowe ciasto z jabłkami

Smakowite dyniowe ciasto z jabłkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE