Zakręcone ciasto drożdżowe orkiszowo-dyniowe z nuta pomarańczy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Ostatnio króluje u mnie w domu dynia. Uwielbiam zwłaszcza pieczoną i często przygotowuję z niej różne dania i desery. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ciasto drożdżowe w słonecznym kolorze. Taka drożdżówka jest idealna na śniadanie z masełkiem, dżemem czy twarożkiem, ale nie tylko. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale następnego dnia będzie również bardzo dobra.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • ok. 250 g mąki orkiszowej + do podsypania ( u mnie tortowa orkiszowa 405),
    • ok. 70 ml lekko ciepłego mleka,
    • 25 g drożdży,
    • 50-70 g cukru,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
    • ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
    • szczypta soli,
    • łyżka naturalnego aromatu pomarańczowego,
    • ok. 100g dyniowego puree,
    • oraz białko do posmarowania,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zakręcone ciasto drożdżowe orkiszowo-dyniowe z nuta pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito.
    Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, masło, jajko, żółtko, cukier , aromat oraz przygotowany rozczyn i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto dzielimy na dwie części, jedna mniejsza (ok 1/3 ciasta) druga większa (ok. 2/3). Do mniejszej dodajemy dyniowe puree i przyprawę do piernika (jeżeli część dyniowa jest bardziej klejąca, dodajemy mąki). Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasta umieszczamy w dwóch oddzielnych miskach, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min.
    Obie części wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na mniej więcej jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto kładziemy na białym (lub na odwrót) i razem zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Ciasto wkładamy do keksówki ( moja 30cm x 11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobina masła.
    Ciasto smarujemy delikatnie białkiem i odstawiamy jeszcze na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 180°C . Ciasto pieczemy ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Ciasto wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Ilość mąki w przepisie na ciasto z dynią jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie zbyt rzadkie to musimy ilość mąki odpowiednio zwiększyć aby ciasto było jednolite. Ilość cukru też jest orientacyjna i zależy od tego jak słodkie drożdżówki lubimy i jak słodkie mamy puree dyniowe. Do ciasta możemy również użyć innej mąki w zależności od upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować