zakręcone ciasto bananowo- brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

to ciasto jest bardzo smaczne. spokojnie może zastąpić tort .

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt I: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki
    Biszkop II t: 5 jaj, 6 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    krem: 2 szklanki soku z brzoskwiń(jak będzie mało to dolać wody), 2 budynie waniliowe, 9 łyżek cukru, 200 g masła, 4 duże banany, brzoskwinie z puszki, ,
    Dodatkowo: cukier puder, żelatyna, 400 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru, 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Zakręcone ciasto bananowo- brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zrobić biszkopt I: białko ubić z cukrem na pulchna masę, dodać żółtka,mąkę i proszek. Wylać na tortownicę z wyłożonym dnem papierem
    Biszkopt II robimy identycznie jak Biszkopt I. ciasto wylać na blaszkę . piec przez 15-20 min w temp 190 C. po czym wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zrolować i ostudzić.rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć ponownie (bez ściereczki).Połowę ciasta pokroić w plastry i ułożyć na bokach tortownicy.
    Zrobić krem: ugotować budynie wg przepisu z 2 szklankami soku, następnie ostudzić i utrzeć z margaryną.
    Na dno tortownicy wyłożyć biszkopt z 2 jajek, 1/3 masy budyniowej, banany pokrojone w plasterki, 1/3 masy, brzoskwinie pokrojone w paski i 1/3 masy a na wierzch resztę biszkoptu pokrojonego w plastry.
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. ozdobić ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy