Zakręcone ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białk ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 190st. Wyłożyć na ściereczkę cienko wysypaną cukrem oraz cukrem waniliowym. Zrolować i ostudzić. Nastepnie rozwinąć, posmarować dżemem i zwinąć ponownie, ale już bez ściereczki. Pokroić na plastry. Obręcz od tortownicy o śr. 24 cm ułożyć na paterę. Następnie na dno i boki ułożyć ciasno pokrojone plastry ciasta.
2.Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie z mąką i cukrem. Zagotować budyń, przestudzić. utrzeć z margaryną. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, ułożyć pokrojone w plastry banany, przykryć resztą kremu.
3.Śmietankę ubić z cukrem, posmarować wierzch ciasta. Udekorować.
Komentarze