Zakręcone ciasto bananowe

0 (0 ocen)

Ciasto nieco pracochłonne, ale jego smak zachwyci wszystkich.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    6 łyżek mąki,
    6 łyżek cukru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.

    Krem:
    1 l mleka,
    2 budynie waniliowe,
    200 g margaryny,
    7 łyżek mąki,
    9 łyżek cukru,
    4 duże banany.

    Śmietanka:
    400 ml śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zakręcone ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białk ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 190st. Wyłożyć na ściereczkę cienko wysypaną cukrem oraz cukrem waniliowym. Zrolować i ostudzić. Nastepnie rozwinąć, posmarować dżemem i zwinąć ponownie, ale już bez ściereczki. Pokroić na plastry. Obręcz od tortownicy o śr. 24 cm ułożyć na paterę. Następnie na dno i boki ułożyć ciasno pokrojone plastry ciasta.
  • 2. Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie z mąką i cukrem. Zagotować budyń, przestudzić. utrzeć z margaryną. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, ułożyć pokrojone w plastry banany, przykryć resztą kremu.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem, posmarować wierzch ciasta. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować