zakręcone ciasteczka z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na pomysł zawijania wszystkiego co popadnie w ciasto francuskie wpadła moja przyjaciółka, z którą często spotykamy się na babskich wieczorach. To również szybki sposób jak zaskoczyć niespodziewanych gości czymś pysznym, prostym i domowym... mimo, że z ciastem kupionym w sklepie.

  • 40 min

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych grzybów (prawdziwki, kurki, podgrzybki)
    2 średnie cebule
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka,
    Ciasto francuskie gotowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Zakręcone ciasteczka z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie farszu
1. Farsz:
    ugotowane grzyby oraz cebulę kroimy w drobną kostkę,
    wrzucamy do miski, dodajemy jajo, mąkę i mieszamy.
    Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.
  • zawijanie ciasta z farszem 2. Rozwijamy ciasto francuskie, wykładamy farsz pozostawiając wolne brzegi (dłuższe), zwijamy dłuższym brzegiem (nie musi być bardzo ciasno i starannie, bo ciasto rośnie w pieczeniu)
  • "ślimaczki" przed pieczeniem 3. kroimy powstałą roladę na plastry (1,5 – 2 cm szer.), następnie układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasteczka trochę przestygną – wtedy łatwiej odklejają się od papieru.

Porady

grzyby do farszu można obgotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pół godziny powinno wystarczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować