Zakręcone bułki krakowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody dodając cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować .
Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej do miski mąki połączonej z żółtkiem, rozpuszczonym przestudzonym masłem, mlekiem oraz szczyptą soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ścierką na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy kroimy w pasy zostawiając nie przecięty koniec ciasta. Ponacinany placek zwijamy w rulon (wszystkie paski jednocześnie), zaczynając od ponacinanej strony do całego brzegu. Zaplatamy brzegi takiego rulonu aby powstała okrągła bułka.
Mniej skomplikowana metoda: podzielić ciasto na małe kulki, wyjdą zwykłe okrągłe bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce w dużych odstępach i odstawiamy ponownie na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na koniec posypujemy je pokrojone w drobna kostkę kiełbasą krakowską, smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać dodatkowo ziołami lub sezamem) i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach
2.zawijanie bułek: ciasto rozwałkowujemy, kroimy w pasy zostawiając nie przecięty koniec ciasta. Ponacinany placek zwijamy w rulon (wszystkie paski jednocześnie), zaczynając od ponacinanej strony do całego brzegu. Zaplatamy brzegi takiego rulonu aby powstała okrągła bułka.
Komentarze