ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców i będą równie pyszne!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    150 ml mleka
    25 g drożdży świeżych
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    szczypta soli
    Nadzienie:
    250 g sera białego
    1 jajko
    1 op. cukru z wanilią
    ok. 400 g truskawek lub innych owoców
    Dodatkowo:
    1 białko
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone bułeczki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
    Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
  • 2. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
    Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować