Odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców i będą równie pyszne!
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
150 ml mleka
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
3 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g sera białego
1 jajko
1 op. cukru z wanilią
ok. 400 g truskawek lub innych owoców
Dodatkowo:
1 białko
płatki migdałowe
Zakręcone bułeczki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
2.W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Komentarze