Zakręcone bułeczki z masłem czosnkowym i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzać.
Drożdże rozmieszać z cukrem. Dodać mleko i 1 łyżkę mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Włożyć do miski oprószonej mąką, przkryć ścierczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Na szerszej połowie ciasta rozsmarować masło i posypać startym serem.
Nieposmarowaną część ciasta założyć na część z nadzieniem, lekko dociskając.
Całość pokroić na 10 pasków. Każdy pasek przeciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. Dwie części zapleść w spiralkę, zlepić końcówki zawijając delikatnie pod spód, następnie dociąć również z drugiej strony, dopleść do końca, podwijając pod spód końcówki.
Zawijańce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do peczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Posypać sezamem.
Piec około 20 minut w 190 stopnia do momentu zezłocenia.
Komentarze