Zakręcone bułeczki z dziką różą

0 (0 ocen)

W sam raz, by miło rozpocząć poranek. Idealnie komponują się z kubkiem kawy albo ulubioną herbatą. To bułeczki idealne - chrupiące z zewnątrz, puszyste i miękkie w środku, pełne aromatycznego nadzienia. Najlepsze świeżo upieczone, jedzone od razu po wystudzeniu.

Składniki:

  • - 35 dag mąki pszennej (+ do podsypania),
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka,
    - 2 łyżki cukru.
    Farsz:
    - szklanka płatków dzikiej róży* ,
    - 20 dag malin,
    - sok z cytryny,
    - ok. 2 łyżek cukru pudru.
    Ponadto:
    - masło (tłuszcz) i otręby owsiane (może być też mąka) do foremek,
    - 2 łyżki mleka,
    - opcjonalnie cukier perlisty do dekoracji.

    *Płatki powinny być z pewnego źródła, niepryskane, zbierane z dala od zanieczyszczeń.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone bułeczki z dziką różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki dzikiej róży dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i usuwamy białe końce.
    Płatki róży ucieramy z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem (w moździerzu).
    Maliny rozgniatamy (jeżeli to konieczne lekko odsączamy zbierający się sok), łączymy z przygotowaną, różaną konfiturą.
  • 2. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 3. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)).
    Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  • 4. Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm.
    Na cieście rozsmarowuję malinowo-różane nadzienie, zwijamy roladę.
    Przygotowaną roladkę kroimy na 6 ślimaczków jednakowej grubości.
  • 5. Zagłębienia w formie do muffinek smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, do każdego zagłębienia wkładamy po 1 ślimaczku.
    Wierzchu smarujemy mlekiem (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i posypujemy cukrem perlistym.
  • 6. Formę z bułeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy 20-25 minut (na złoty kolor).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dzika róża Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować