Smaczne, pożywne, zdrowe dzięki puree z dyni bułeczki drożdżowe.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 szklanka pure z dyni
4 szklanki mąki krupczatki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka kefiru naturalnego
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
dowolny aromat
około 100 g masła do smarowania ciasta
Zakręcone bułeczki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy puree - oczyszczoną dynię kroimy na kawałki, podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Odlewamy wodę, za pomocą blendera robimy pure.Do kielicha robota wkładamy pure dyniowe ,mąkę, kefir, drożdże, masło, cukier, sól i aromat.Hakiem, wyrabiamy ciasto (około 15 minut) do uzyskania kuli. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na równe kawałki, formujemy bułeczki, i zostawiamy na 10 minut, pod przykryciem. Bułeczki wałkujemy na placuszki smarujemy miękkim masłem, radełkiem nacinamy paski i fantazyjnie zawijamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gorące bułeczki smarujemy świeżym masłem.
Porady
Jeśli zostanie się pure, można je zamrozić.Wolicie słodsze bułeczki, podczas formowania, można posypać masło cukrem trzcinowym, lub cukrem z cynamonem.
Komentarze