Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką
Idealne do ciepłej herbaty lub zimnego mleka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
    0,5 szklanki mąki krupczatki,
    1/2 szklanki cukru,
    20 dag drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    8 łyżek oleju.


    0,5 kostki masła,
    cukier,
    cynamon.

    Kruszonka
    100 g masła,
    200 g mąki,
    100 g cukru brązowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką 1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce.

    Mąki przesiewamy.

    Dodajemy do mąk zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Ciasto dzielimy na równe części.

    Wałkujemy na prostokąty dość cieniutko.

    Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

    Zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze części około 6-7 cm.

    Układamy na blaszkę, lekko spłaszczamy, posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Zamiast kruszonki można zrobić lukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować