Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto dyniowe : wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy oraz ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto kakaowe : płatki kakaowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę kakaową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi. To samo robimy z ciastem kakaowym. Ciasto kakaowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy razem aż się zlepią.
Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ok. 3 cm. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut. Bułeczki już wyrośnięte kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze