Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyni i kakao oraz płatków czekoladowych. Pyszne i małe bułeczki w sam raz na śniadanie. Polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto dyniowe :
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka czubkiem suchych drożdży
    4 łyżki z czubkiem dyniowego puree
    duża szczypta soli himalajskiej
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki mleka
    6 łyżek mąki pszennej
    Ciasto czekoladowe :
    1 szklanka płatków czekoladowych
    11 łyżek ciepłego mleka
    2 łyżki słodkiego kakao
    1 łyżka gorzkiego kakao
    1szklanka mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka z czubkiem suchych drożdży
    duża szczypta soli himalajskiej
    1 łyżeczka cukru
    1 - 2 łyżki mąki
    Ponadto :
    blaszka - do pieczenia
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Puree

Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe 1. Ciasto dyniowe : wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy oraz ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Ciasto kakaowe : płatki kakaowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę kakaową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
    Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi. To samo robimy z ciastem kakaowym. Ciasto kakaowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy razem aż się zlepią.
    Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ok. 3 cm. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut. Bułeczki już wyrośnięte kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka pszenna Mleko Olej Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować