Zakręcone bułeczki

0 (0 ocen)

Smakują doskonale.. mięciutkie, puszyste... z jabłkami i delikatną nutą cynamonu....

Składniki:

  • 1 kg maki
    1/2 szkl cukru
    10 dag drożdży
    1 i !/2 szkl mleka
    25 g rozpuszczonego masła

    marmolada jabłkowa
    cynamon

Zakręcone bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka, dodać cukier i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, zarobić ciasto i odstawić na ok 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. Po upływie 30 min ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Połowę posmarować marmoladą jabłkową i posypać cynamonem. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Kroić paski szerokości ok 3 cm i skręcać, a następnie wiązać w supełki.
  • 4. Piec ok 35 min w 180* Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy