ZAKRECONA DROZDZOWKA Z MIGDALAMI I RODZYNKAMI W RUMIE

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Proste ciasto do kawy lub herbatki w deszczowe popoludnie:)

Magster
  • 24 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
60 dag mąki tortowej
2 duże jajka
1 zółtko
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 dag drożdży
2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Nadzienie migdałowo-rodzynkowe
3/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych/krojonych migdałów
3 łyżki cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny

formy: 2 keksowki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ZAKRECONA DROZDZOWKA Z MIGDALAMI I RODZYNKAMI W RUMIE

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Nadzienie:
    Rodzynki zalac wrzatkiem + 2 lyzki rumu, najlepiej dzien wcazesniej i pozostawic na cala noc. Rodzynki przecedzić, wymiszac z pozostalymi skladnikami wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
  • 5. Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne. Ciasto zwinąć w roladę i podzielic na pol.
  • 6. Kazda polowe przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte. Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
  • 7. Ciasta delikatnie przenieść na formy wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem.
  • 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut. Przestudzić.
  • 9. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rodzynkiciasto drożdżowemigdalyciasto do kawyciasto z rodzynkamiciasto z migdalami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1fuvmgq

Dodane przez: paulette17

BROWNIE Z RUMEM

Pyszne mocno czekoladowe ciasto....

Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami.

Dodane przez: nataliakielek

Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami

Święta Bożego Narodzenia czekają...

Sernik królewski-pyszny i prosty

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik królewski z rodzynkami-pyszny i prosty

Mój faworyt jeśli chodzi o serniki....

Ciasto z budyniem i rodzynkami

Dodane przez: Futka

Ciasto z budyniem i rodzynkami

Propozycja na proste w przygotowaniu,...

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Dodane przez: LucyG

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Coś dla miłośników słodkości i...

Ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami

Dodane przez: kasiac

Ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami

Ciasto z dużą ilością owoców. Najlepiej...