Zakrecona drozdzowka z migdalami i rodzynkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto
2.Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
3.Nadzienie:
Rodzynki zalac wrzatkiem + 2 lyzki rumu, najlepiej dzien wcazesniej i pozostawic na cala noc. Rodzynki przecedzić, wymiszac z pozostalymi skladnikami wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
4.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
5.Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne. Ciasto zwinąć w roladę i podzielic na pol.
6.Kazda polowe przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte. Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
7.Ciasta delikatnie przenieść na formy wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem.
8.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut. Przestudzić.
9.Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Komentarze