ZAKRECONA DROZDZOWKA Z MIGDALAMI I RODZYNKAMI W RUMIE

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto do kawy lub herbatki w deszczowe popoludnie:)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 zółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    Nadzienie migdałowo-rodzynkowe
    3/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
    3 łyżki miękkiego masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki zmielonych/krojonych migdałów
    3 łyżki cukru
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny

    formy: 2 keksowki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Ciasto

Zakrecona drozdzowka z migdalami i rodzynkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Nadzienie:
    Rodzynki zalac wrzatkiem + 2 lyzki rumu, najlepiej dzien wcazesniej i pozostawic na cala noc. Rodzynki przecedzić, wymiszac z pozostalymi skladnikami wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
  • 5. Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne. Ciasto zwinąć w roladę i podzielic na pol.
  • 6. Kazda polowe przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte. Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
  • 7. Ciasta delikatnie przenieść na formy wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem.
  • 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut. Przestudzić.
  • 9. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować