Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce.
60 min
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 22cm)
2 jajka
3 białka
¾ szklanki cukru
Aromat waniliowy
Szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
½ szklanki wody
3 płaskie łyżeczki kakao
Na krem:
200ml śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru pudru
250g serka mascarpone
odrobina różowego barwnika w proszku
Zakochany murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
2.Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone.
Komentarze