Zakochany murzynek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce.

  • 60 min

Składniki:

  • (na tortownicę o średnicy 22cm)
    2 jajka
    3 białka
    ¾ szklanki cukru
    Aromat waniliowy
    Szklanka mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki krupczatki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki oleju
    ½ szklanki wody
    3 płaskie łyżeczki kakao

    Na krem:
    200ml śmietany kremówki
    3 łyżeczki cukru pudru
    250g serka mascarpone
    odrobina różowego barwnika w proszku

    do dekoracji:
    draże śmietankowe i truskawkowe

Zakochany murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
  • 2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy