Zajączki - paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w letnik mleku wraz z cukrem. Delikatnie zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj tłuszcze , jajka oraz wyrośńięte tłuszcze. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i gęste
3.Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 min w ciepłe miejsce
4.Farsz:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
5.Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki, posyp szczyptą soli. Smaż do momentu odparowania wody spod pieczarek i delikatnego ich zarumienienia.
6.Farsz ostudź
7.Z ciasta odrywaj porcję, palcami wyrób okrągły placek. Na środek nakładaj farsz i uformuj kulkę.
8.Z pozostałego ciasta formuj malutkie kulki - to będą pyszczki
9.Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj za pomocą noża długie trójkąty - to będą uszy
10.Do dużej kulki delikatnie przyczep małą kulkę , na górę ułóż trójkąty. Zajączki układaj w dużych odstęach od siebie na blaszce
11.Posmaruj je jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz 30 min w 200'
Komentarze