Zajączki - paszteciki

0 (0 ocen)

Pyszne wielkanocne paszteciki - zajączki z pieczarkowym farszem. Paszteciki są także piękną ozdobą stołu wielkanocnego

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl mąki
    2 jajka
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    62 ml letniego mleka (1/3 szkl )
    40 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki soli

    Farsz:
    2 średnie czerwone cebule
    400 g pieczarek
    3 łyżi oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Zajączki - paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć w letnik mleku wraz z cukrem. Delikatnie zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj tłuszcze , jajka oraz wyrośńięte tłuszcze. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i gęste
  • 3. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 min w ciepłe miejsce
  • 4. Farsz:
    Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • 5. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki, posyp szczyptą soli. Smaż do momentu odparowania wody spod pieczarek i delikatnego ich zarumienienia.
  • 6. Farsz ostudź
  • 7. Z ciasta odrywaj porcję, palcami wyrób okrągły placek. Na środek nakładaj farsz i uformuj kulkę.
  • 8. Z pozostałego ciasta formuj malutkie kulki - to będą pyszczki
  • 9. Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj za pomocą noża długie trójkąty - to będą uszy
  • 10. Do dużej kulki delikatnie przyczep małą kulkę , na górę ułóż trójkąty. Zajączki układaj w dużych odstęach od siebie na blaszce
  • 11. Posmaruj je jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz 30 min w 200'
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować