"zajączki"-muffinki z malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bialka jajek ubijamy na sztywno-odstawiamy.
Zoltka ubijamy z cukrem ok.7 min,powoli dodajemy plyny:mleko,olej i malibu,nastepnie make z wiorkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia ,miksujemy a na koniec dodajemy ubita piane z bialek i mieszamy delikatnie lyzka w jedna strone napowietrzajac ciasto( to wazne ).
Ciasto przekladamy do papilotek ,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 25 min.-studzimy.
2.Robimy lukier krolewski .
Bialko ubijamy tak w polowie dodajemy cukier puder i sok z cytryny .
Muffinki smarujemy lukrem .
3.Cukier przekladamy do woreczka foliowego , dodajemy zielony plynny barwnik i potrzasamy nim do uzyskania jednolitego koloru ( mozemy uzyc inny kolor )
4.Pianki przecinamy na pol po skosie osiagniemy ksztalt uszu krolika,przekladamy je do woreczka z zielonym cukrem i potrzasamy az cukier przyklei sie do kleistej czesci pianki.( widac to na zdjeciu )
5.Laczymy je najpierw odrobina lukru i przyklejamy do muffinki,calosc posypujemy wiorkami kokosowymi.
6.Do dwoch miseczek przekladamy po lyzce lukru i barwimy na czerwono i czarno,nastepnie przekladamy do woreczkow.
Z czarnego lukru robimy oczka,z czerwonego buzke.
Komentarze