Zajączek limonkowy

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zajączek jest wspaniałą ozdobą świąteczną. Można go także włożyć do Święconki. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak.

czekoladka

Składniki

125g masła,
2 jajka,
1/2 szkl. cukru,
130g mąki pszennej,
2 limonki,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zajączek limonkowy

  • 1. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocbabkalimonkazającświeconka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Wielkanocny Zajączek

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Tort Wielkanocny Zajączek

Proponuję Wam bardzo smaczny i...

Wielkanocny tort zajączek

Dodane przez: iza w

Wielkanocny tort zajączek

Przepyszny , delikatny tort zachwyci...

Dodane przez: czekoladka

Wielkanocny zajączek jogurtowy

Jest piękną ozdobą wielkanocnego...

CANNOLI Z KREMEM LIMONKOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CANNOLI Z KREMEM LIMONKOWYM

Sycylijski przysmak na polskim...

Sernik limonkowy na zimno

Dodane przez: Paulina1507

Sernik limonkowy na zimno

Lekki, kremowy, mocno orzeźwiający...

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

Dodane przez: Jaga85

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

Taki króliczek to śliczna ozdoba...