Zajączek limonkowy

0 (0 ocen)

Zajączek jest wspaniałą ozdobą świąteczną. Można go także włożyć do Święconki. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak.

Składniki:

  • 125g masła,
    2 jajka,
    1/2 szkl. cukru,
    130g mąki pszennej,
    2 limonki,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Zajączek limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować