Często zostają nam kotlety schabowe, rozgrzewane na drugi dzień, nie są już takie smaczne. Proponuję zanurzyć w aromatycznym sosie, żeby kotlet nadal miał swoje walory smakowe.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg schabu
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Mąka pszenna do obtoczenia
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• Cebula
• 60 dag pieczarek
• 2 serki Hochland
• 8 płatów makaronu lasange
Zagubione schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
Obtaczamy w mące pszennej, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
2.Połowę kotletów układamy na dnie naczynia.
3.Robimy sos pieczarkowy: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Sos zagęszczamy serkami topionymi, prużymy do chwili ich rozpuszczenia.
Komentarze