Makaron z pieczarkami w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonałe połączenie makaronu z pieczarkami, kurczakiem i curry. Rozgrzewające i dodające wigoru danie, do zrobienia w kilka minut.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron kolanka 400g
    Pieczarki 400g
    Pierś z kurczaka 200g
    Serek mascarpone 200g
    jedna mała cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżeczki curry w proszku
    1 łyżka cukru trzcinowego
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
    sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z pieczarkami w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy 200ml wody z gotowania, która przyda nam się potem.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, i delikatnie podsmażamy na oleju.
  • 3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4. Dodajemy przyprawy w kolejności, cukier, curry, paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozwalamy się wszystkiemu smażyć jeszcze minutę tak żeby przyprawy rozpuściły się w tłuszczu.
  • 5. Wlewamy wodę spod gotowania makaronu, dodajemy serek mascarpone i energicznie mieszamy.
  • 6. Dusimy wszystko jeszcze 5 minut na lekkim ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
  • 7. Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kolanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować