Żaglowce z mintaja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Często gotuję z żoną. Lubimy zaskakiwać gości nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem dań.Żaglowce podobały się na rodzinnym obiedzie.

Składniki:

  • ● 8 filetów z mintaja
    ● zielona papryka
    ● 1/2 chili
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● ocet winny
    ● rozmaryn
    ● kminek
    ● sa łata
    ● limonka
    ● oliwa

Żaglowce z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ kroimy
    w pas ki. Filety posypujemy
    solą. Na 4 filetach układamy
    pokrojoną paprykę i przykrywamy
    pozostałymi filetami. Lekko
    dociskamy i panierujemy w rozkłóconym
    jajku i bułce. Ryby
    układamy w natłuszczonym oliwą
    naczyniu żaroodpornym.
    Posypujemy szczyptą kminku
    i rozmarynu, skrapiamy oliwą
    i octem winnym. Pieczemy około
    20 minut w temp. 190 °C.
  • 2. W boki plasterków limonki
    wbijamy wykałaczki i wtykamy
    jako koła sterowe w cieńsze
    końce upieczonych filetów. Na
    patyczki do szaszłyków nadziewamy
    liście sałaty i jako maszty
    z żaglem wbijamy w środki filetów.
    Na końce masztów wtykamy
    mniejsze plasterki limonki
    – to będą bocianie gniazda. Żaglowce
    z mintaja układamy na
    dużym półmisku. Podajemy
    z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy