Żądło

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

drożdżowe z masą budyniową

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    30 dag mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1/3 kostki masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Masa:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1/2 kostki masła
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    Polewa:
    1 łyżka masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżki rodzynek

Żądło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami i łyżką cukru i odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę, z wkładką , do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się na nim kożuch i studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Zimne ciasto wyjmuję z formy, kroję na pół i smaruję masą. Odstawiam na 2-3 godz w chłodne miejsce.

Komentarze

Podobne przepisy