Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami

4.49 (144 ocen)

  • 60 min

Smaczna kwaśna zupa z kluseczkami - polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Ok 25 dag surowego wedzonego boczku, średnia cebula, 1/2 kg obranych ziemniaków, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 40 dag kiszonej kapusty, 2 liście laurowe, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowałam ok 2 l wody. Do wrzącej wody dodałam boczek wędzony który wcześniej pokroiłam w kostkę i usmażyłam wraz z cebulą pokrojoną drobno. Gotowałam 15 minut. Po 15 - u minutach dodałam pokrojoną włoszczyznę - gotowałam 5 minut. Nastepnie urywałam małe kawałki ciasta zacierkowego i turlałam w rękach kluski wkładajac bezpośrednio do garnka. Po zacierkach dodałam liście laurowe i ziemniaki pokrojone w kostkę - gotowałam ok 15 minut. Wyłączyłam gaz a do gorącej zupy dodałam ugotowaną osobno gorącą kapustę. Doprawiłam solą. Zupę ugotowałam w 3 l garnku

    Zacierka

    1 jajko, 5 łyżek mąki, szczypta soli
    Mąke wymieszałam z solą. Dodałam jajko - zagniotłam ciasto. Jeśli ciasto klei sie do rąk podsypuję mąką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować