Ok 25 dag surowego wedzonego boczku, średnia cebula, 1/2 kg obranych ziemniaków, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 40 dag kiszonej kapusty, 2 liście laurowe, sól do smaku
Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowałam ok 2 l wody. Do wrzącej wody dodałam boczek wędzony który wcześniej pokroiłam w kostkę i usmażyłam wraz z cebulą pokrojoną drobno. Gotowałam 15 minut. Po 15 - u minutach dodałam pokrojoną włoszczyznę - gotowałam 5 minut. Nastepnie urywałam małe kawałki ciasta zacierkowego i turlałam w rękach kluski wkładajac bezpośrednio do garnka. Po zacierkach dodałam liście laurowe i ziemniaki pokrojone w kostkę - gotowałam ok 15 minut. Wyłączyłam gaz a do gorącej zupy dodałam ugotowaną osobno gorącą kapustę. Doprawiłam solą. Zupę ugotowałam w 3 l garnku
Zacierka
1 jajko, 5 łyżek mąki, szczypta soli
Mąke wymieszałam z solą. Dodałam jajko - zagniotłam ciasto. Jeśli ciasto klei sie do rąk podsypuję mąką
Komentarze