Zabielany krupnik na gęsinie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja wersja smacznego krupniku :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 udko z gęsi
    0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3-4 ziemniaki
    zielona część pora
    śmietana 30%
    szczypiorek
    przyprawy

Zabielany krupnik na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko gęsie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, nieco Kucharka oraz zieloną część pora – gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę oraz pokrojoną w talarki marchewkę, po 3 minutach wsypujemy kaszę jęczmienną i co trochę mieszając gotujemy do czasu az wszystkie składniki będą miękkie – doprawiamy do smaku. Gorący krupnik rozlewamy na talerze, na środku układamy nieco mięsa obranego z ugotowanego udka z gęsi, wlewamy nieco śmietanki i całość posypujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Krupnik na gęsinie