Prosta w przygotowaniu, delikatna zupa pełna witamin.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Wywar:
-1 żeberko wieprzowe o wadze około 400 g
-1 pęczek włoszczyzny
-1 pęczek natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-3 ziarna ziela angielskiego
-1/2 ziarenek pieprzu
-2,5 l wody
Pozostałe:
-1 duży brokuł
-0,5 kg ziemniaków
-200 g śmietany 18%
-sól i pieprz do smaku
Zabielana zupa brokułowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dzielimy na 4 części, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, wrzucamy obraną włoszczyznę, pęczek natki, obrany czosnek, liście, ziele, pieprz. Gotujemy godzinę.
2. Po tym czasie wyławiamy mięso i warzywa. Mięso i marchewkę drobno kroimy i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do ich miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy śmietanę, cały czas mieszając zawartość garnka, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy posiekany koper. Gotujemy jeszcze dwie minuty. Smacznego!
Komentarze