Zaalouk, pasta z bakłażana

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Pyszna pasta do zwykłych kanapek, tortilli i czego tylko dusza zapragnie!

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    2 średnie pomidory
    2 średnie cebule
    3-4 łyżki oliwy z oliwek

    przyprawy do smaku:
    papryka
    sól
    pieprz
    kumin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Zaalouk, pasta z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana dzielimy na połowę. Jedną połówkę obieramy ze skórki. Kroimy obie części w grubszą kostkę i dajemy na rozgrzaną oliwę.
    Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do smażącego się bakłażana.
    Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i niedbale kroimy.
    Gdy bakłażan nabierze lekkiego koloru dodajmy pomidory i cebulę. Doprawiamy przyprawami (ja zwykle daję ok 1 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki, kuminu, 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu).
    Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie, a bakłażan brązowy.
    Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne miksujemy przy pomocy blendera, ale nie na zupełną papkę - ma zostać trochę większych części.
    Polecam, bo warto!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować