Zaalouk, pasta z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana dzielimy na połowę. Jedną połówkę obieramy ze skórki. Kroimy obie części w grubszą kostkę i dajemy na rozgrzaną oliwę.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do smażącego się bakłażana.
Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i niedbale kroimy.
Gdy bakłażan nabierze lekkiego koloru dodajmy pomidory i cebulę. Doprawiamy przyprawami (ja zwykle daję ok 1 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki, kuminu, 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu).
Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie, a bakłażan brązowy.
Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne miksujemy przy pomocy blendera, ale nie na zupełną papkę - ma zostać trochę większych części.
Polecam, bo warto!
Komentarze