Z wypiekami

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 marchew
    5 pieczarek
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    puree:
    1 kg ziemniaków
    1 szklanka mleka
    4 łyżki miękkiego masła
    łyżeczka tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Z wypiekami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy z rozdrobnionym czosnkiem. Marchew kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Kolejno dodajemy jeszcze pieczarki oraz mięso i jeszcze chwilę smażymy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy puree: ugotowane ziemniaki ugniatamy (krychamy:D) tłuczkiem, dodajemy roztopione masło oraz mleko, dalej ugniatając. Na końcu przyprawiamy solą oraz tymiankiem. Przekładamy do naczynia do zapiekania: na spód kładziemy mięso, na górę puree i zapiekamy w temp. 180 stopni aż się pięknie zarumieni:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować