Ciasto z winogronami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Można je dowolnie udekorować. Bardzo prosty i smaczny wypiek przypominający lato

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1szkl cukru
    1/2szkl mąki pszennej
    1budyń waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa :
    1galaretka agrestowa
    0,5l kremówki
    1/2szklanki cukru

    Do nasączenia:
    1szkl wody z cytryną

    Dodatkowo:
    25dag winogrona białego
    25dag winogrona czerwonego
    2galaretki agrestowe
    5łyżek dżemu wisniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj ręcznie. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
  • 2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Winogrona kroimy w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wykładamy na masę i zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800ml gorącej wody. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować