Z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To smaczna i sycąca zapiekanka. Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● wędzona makrela
    ● cebula
    ● 1 łyżka oleju
    ● jajko
    ● 200 ml kefiru
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● margaryna

Z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy
    i kroimy w plastry. Cebulę
    kroimy w kostkę i smażymy
    na oleju. Z makreli
    usuwamy ości, a mięso dzielimy
    na kawałki.
  • 2. Do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego wkładamy
    kolejno: 1/2 posypanych
    przyprawą ziemniaków,
    cebulę, rybę, resztę przyprawionych
    ziemniaków.
  • 3. Jajko mieszamy z kefirem
    i polewamy ziemniaki. Zapiekamy
    20 minut w 180 °C.
    Posypujemy serem i zapiekamy
    jeszcze 10 minut.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy